Preden sem junija letos prvič odpotoval v belgijsko prestolnico, sem Bruselj običajno povezoval z drugačnim načinom potovanj kot sem ga doživel sam. Navsezadnje pa je kot prestolnica Evrope tudi sedež številnih mednarodnih podjetij in združenj, s katerimi pozitiven partnerski odnos goji tudi podjetje pri katerem sem zaposlen. Tako mi je službena pot omogočila, da sem v osrčje Belgije odpotoval že mnogo pred prvotno predvidenim terminom, ki se je sedaj izgubil nekje daleč v prihodnosti. K sreči so mi prosta nedelja in dolgi junijski dnevi omogočili ogled vseh največjih znamenitosti, ki zaznamujejo to zahodnoevropsko prestolnico, četudi so se delavniki ponavadi zavlekli tja do 17.00 ure.

Grand Place

Grand Place

Čudovit kontrast starinsko meščanskega osrednjega trga in moderna arhitektura pomembnih evropskih institucij imenitno dopolnjujejo številne ozke secesijske uličice na eni, ter bujno razcveteni parki na drugi strani mesta. Bruselj je z enim stavkom prav to. Prijeten koktejl raznolikosti v vseh možnih aspektih. Zaradi svoje pomembne funkcije v evropskem prostoru služi kot domovanje številnim tujcem in priseljencem, ki so si zavetišče v hramu demokracije stare celine poiskali kratkoročno, dolgoročno, ali pa kar za stalno. Pravzaprav so prvotni domačini že v manjšini, hkrati pa tudi status uradnega jezika vsaj neformalno počasi prevzema angleščina. Sicer pa je že na prvem mestu težko govoriti o neki pravi “belgijskosti”. Glede na ljudsko izročilo sta še najbolj pristni belgijski mesteci Brugge in Gent, medtem ko je bil Bruselj vedno ujet v precepu različnih vplivov. Lokacijsko razpet točno na ločnici, ki loči severni – nizozemsko govoreč – predel, ter južni – nemško-francoski govoreč – predel, doživlja Bruselj, tako kot celotna Belgija tudi številne druge delitve. Zaradi vse te kompleksnosti pa se prav sami še najenostavneje identificirajo kot: Evropejci.

Maneken Pis

Maneken Pis

Pretežen del svojih ogledov sem opravil že v nedeljo, takoj ob prihodu, začenši z najimpozantnejšim Grand Place-om. Čeprav na prvi pogled skromen, je prav to njegova največja odlika, saj je napram številnim drugim, bolj razsežnim, svetovno znanim trgom preprosto prikupnejši. Visoke stavbe v mešano gotsko-baročnem slogu s sledovi stila Ludvika XIV navidez še dodatno utesnjujejo prisrčen meščanski trg obdan s številnimi muzeji, restavracijami in kavarnami. V neposredni bližini UNESCO-ve kulturne dediščine se nahaja še nekoliko lahkotnejša turistična atrakcija, tako imenovani Maneken Pis, kamnita depikcija malega urinirajočega dečka, ki ga ob različnih priložnostih oblečejo slovesu primerno.

Muzej piva

Muzej piva

Čeprav sem tekom tedna obiskal številne muzeje, pa bi rad izpostavil dva, ki sta bila meni povsem subjektivno najljubša. Prvi je seveda muzej piva, katerega vhod se nahaja direktno na Grand Place-u. Čeprav muzej sestavljajo zgolj 3 skromne sobice, pa stane vstopnina stane le 5€ (oziroma je vstop brezplačen z Brussels Card), vsebina muzeja je podana na zanimiv in privlačen način, ob koncu pa je v ceno vključena še degustacija. Belgijci so znani po svojem pivu in priznam, da povsem upravičeno. Drugi muzej, ki je pustil pozitiven vtis name pa je morda malce bolj nenavaden, in sicer Muzej glasbenih inštrumentov. Večnadstropna bivša starinska Staro Angleška veleblagovnica v centralnem Bruslju združuje več kot 8.000 različnih inštrumentov z vseh koncev sveta, tako starinskih kot modernih. Pravzaprav je celoten muzej kot nekakšen sprehod skozi človeško zgodovino udejstvovan skozi glasbene pripomočke. Del muzeja je namenjen tudi specifičnim razstavam, kjer je bilo za časa mojega obiska razstavljeno delo inovatorja Adolpha Saxa, posvečeno njegovi največji iznajdbi – saksofonu.

Številni belgijski parki

Številni belgijski parki

Ostale lepote Bruslja so simpatične, vendar ne tako posebne, da bi terjale svoj odstavek v tem zapisu. V splošnem je mesto na različnih lokacijah okrašeno z urejenimi parki različnih razsežnosti, kar pripomore k splošni toplini in občutku varnosti v mestu. Prav tako številne ozke secesijske uličice v bližini strogega centra ponujajo številne gurmanske užitke v restavracijah različnih porekl. Ogleda vredne so tudi stavbe številnih evropskih institucij, kot so Evropski parlament, Evropska komisija, itd… Tudi katedrala v bližini centra pusti pozitiven pečat na že tako posrečenem vtisu mesta. Ne pozabiti ne gre niti slastnih tradicionalnih belgijskih vaflov, z dodatki, na katere človek sprva ne bi niti pomislil, izkažejo pa se kot fantastično dopolnilo že tako okusnega doživetja. V enem stavku Bruselj svojim obiskovalcem vsekakor ponuja številne animacije, za vse demografske skupine…

In če ljudsko izročilo govori o tem, da so nekatera mesteca v tem predelu Evrope za obiskovalce še prijetnejša, bodo odtisi mojih stopinj belgijsko poreklo prejeli tudi v bodoče!